Meet de fitheid van je vijver

Gepubliceerd op woensdag 16 mei 2018 13.33 u.
“Stille Waters Doorgronden” wil elke Limburgse vijver of poel en de kwaliteit ervan in kaart brengen. Van 16 mei tot 30 september kan je de fitheid van jouw vijver meten. www.stillewatersdoorgronden.be!

“Stille Waters Doorgronden” wil elke Limburgse vijver of poel en de kwaliteit ervan in kaart brengen. Elke vijver - ook die van jou, je familie of vrienden telt. Die vijver kan in je tuin, een park, werkomgeving, een zorgcentrum, een wandelgebied, een school, kortom overal liggen.

Iedereen geniet van vijvers en poelen. Vijvers en poelen vind je overal: in de tuin, het park, de werkomgeving, een zorgcentrum, een wandelgebied, een school, … Ze bieden waterpret, verkoeling, rust en zijn belangrijk bij overstromingen en droogte. Daarnaast vormen ze een belangrijk leefgebied voor heel wat planten en dieren.

Stille waters zijn belangrijk maar ook bedreigd door milieuvervuiling en klimaatopwarming. Daarom werkte het Provinciaal Natuurcentrum samen met partners uit de natuur- en onderwijssector “Stille Waters Doorgronden” uit. Burgers, studenten, wetenschappers en beleidsmakers werken in dit project samen om de ecologische en chemische basiskwaliteit van stilstaande waterelementen in Limburg op te volgen. Voor iedere doelgroep wordt een programma op maat ontwikkeld.

Meet de fitheid van je vijver
De campagne “Meet de fitheid van je vijver” is bedoeld voor het grote publiek. Van 16 mei tot 30 september kan je via www.stillewatersdoorgronden.be een test invullen en de fitheid van je vijver meten. De vragen zijn eenvoudig opgesteld en leiden je stap voor stap door het onderzoek. Meedoen is de boodschap! Je leert bij over jouw vijver en participeert in een grootschalig natuuronderzoek. En er is natuurlijk de bonus: meedoen betekent kans maken op een verwenweekend voor twee personen met overnachting in het RivierPark Maasvallei.


Meten is weten
Alle gegevens worden centraal verzameld en ontrafeld door wetenschappers. Dit gebeurt in overeenstemming met de richtlijnen inzake privacy. De eerste resultaten verschijnen in juli op www.stillewatersdoorgronden.be. Hier vind je ook plezante laagdrempelige onderzoekjes. Je kan bijkomende inventarisaties uitvoeren om waterleven van dichtbij te exploreren. Of wil je je vijver oppimpen tot een echte thuis voor planten en dieren? Allerhande tips voor een meer ecologische vijver helpen je daarbij.