In de rust van de avond en het duister van de nacht worden er in Genk soms bijzondere verhalen geschreven. In dit verhaal spelen voor een keer niet de mensen de hoofdrol maar de zo nuttige en dikwijls onbekende, en daarom onbeminde nachtvlinders. Deze vaak onopgemerkte insecten blijken de stille ambassadeurs van een rijke en kwetsbare natuur.
Een jaar vol ontdekkingen
Een groep vrijwilligers (Johan, Jos, Steve & Koen) heeft in 2024 maar liefst 20 bezoeken gebracht aan Opglabbekerzavel om nachtvlinders te inventariseren. Met behulp van lichtvallen en wandelingen door het gebied boekten ze indrukwekkende resultaten:
- 7738 nachtvlinders werden geteld.
- 419 verschillende soorten zijn waargenomen, waarvan 251 nieuw voor dit gebied!
Van deze soorten is:
- 77% algemeen of vrij algemeen in België.
- 17% zeldzaam, wat de unieke waarde van Opglabbekerzavel benadrukt.
- 6% zeer zeldzaam, waaronder bedreigde soorten die elders in België nauwelijks nog voorkomen.
Een opvallende vondst is de Zwarte witvleugeluil (Aporophyla nigra), een soort die afhankelijk is van struikhei. Tijdens één nacht werden 170 exemplaren geteld, een record dat zelfs in Vlaanderen opvalt!
Waarom zijn nachtvlinders zo belangrijk?
Nachtvlinders zijn meer dan bruine, saaie motten. Ze vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem. Hun rupsen zijn voedsel voor vogels en vleermuizen, terwijl de volwassen vlinders bloemen bestuiven tijdens hun zoektocht naar nectar. Hoewel honingbijen vaak de aandacht krijgen, verdienen deze nachtelijke bestuivers net zo goed onze waardering.
Daarnaast zijn nachtvlinders uitstekende graadmeters voor de gezondheid van een natuurgebied. Ze reageren snel op veranderingen in hun omgeving, zoals natuurbeheermaatregelen. Het aantal soorten en hun aantallen vertellen ons veel over de waarde van een natuurgebied.
Een uniek leefgebied
Opglabbekerzavel onderscheidt zich door zijn verscheidenheid aan landschappen: zandverstuivingen, heide, graslanden en bosranden. Deze afwisseling zorgt voor een mozaïek van leefgebieden waarin zowel algemene als zeldzame soorten een thuis vinden.
De aanwezigheid van soorten zoals de Gestreepte heidekokermot (Coleophora pyrrhulipennella) en de Purperen stipspanner (Scopula rubiginata) laat zien hoe belangrijk het is om dit gebied goed te beheren en te beschermen.
Wat kun jij doen?
Wil je bijdragen aan het behoud van deze waardevolle natuur? Dat kan!
- Plant inheemse planten in je tuin, die nectar leveren voor nachtvlinders.
- Verminder buitenverlichting om nachtvlinders minder te verstoren.
- Ondersteun lokale natuurorganisaties die zich inzetten voor bescherming en verbetering van de natuur.
Bewaar de schoonheid van Opglabbekerzavel
Het nachtvlinderonderzoek in Opglabbekerzavel herinnert ons eraan dat elk stukje natuur telt. Deze kleine, verborgen bewoners vertellen een groot verhaal over biodiversiteit en kwetsbaarheid. Laten we samen zorgen voor dit unieke gebied, zodat nachtvlinders en vele andere soorten hier kunnen blijven gedijen.
Wil je meer weten over de resultaten van dit onderzoek? Bezoek dan www.waarnemingen.be voor de volledige soortenlijst en meer informatie.