Ontharden

Weg grijs - Welkom groen

Een oprit voor één of meer wagens, een terras in tegels of hout, een pad rond de woning. Als je je woning en tuin van bovenaf bekijkt, sta je er wellicht van versteld hoeveel oppervlakte er verhard is. En dat is niet overal nodig. Als je de verharding beperkt, wordt je omgeving mooier en aantrekkelijker. Je houdt ook kostbaar water bij, dat anders zomaar wegloopt of misschien zelfs ergens wateroverlast veroorzaakt. Stenen houden warmte vast, terwijl planten in de zomer net de temperatuur verlagen door verdamping.

Ook door onze tuinen en daken klimaatbestendig = groener te maken zorgen we ervoor dat Genk ook in de toekomst gezond en leefbaar blijft.

Weg met verharding

Minder tegels in je tuin geeft regenwater de kans om rechtstreeks in de grond te sijpelen. Hierdoor moet het niet via het riool worden afgevoerd. Dit helpt wateroverlast (elders) te beperken bij extreme regenbuien.

Waar verharding wenselijk is, bijvoorbeeld voor het terras, de tuinpaden, de oprit en de parkeerplaats, kan je kiezen voor waterdoorlatende verharding. Het regenwater kan dan in de bodem sijpelen en het grondwater aanvullen. Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Probeer minimaal 60% van je tuin groen te maken.

Let wel, kunstgras is uit den boze. De ondergrond is vaak onvoldoende/niet waterdoorlatend, het bevat totaal geen leven en je wil toch geen plastiek in je tuin?

  • Voor opritten en parkeerplaatsen zijn grastegels (van beton of kunststof) heel geschikt. Met de juiste fundering zijn die stevig genoeg om een auto op te kunnen parkeren.
  • Voor tuinpaden en terrassen bestaan waterdoorlatende betonstraatstenen. Je kan ook dolomiet of grind gebruiken. De brede voegen kan je inzaaien. Hiervoor kies je andere zaden voor zonnige plaatsen en schaduwplekken.

Plantjes die groeien in voegen van paden die vaak worden gebruikt om over te stappen of rijden blijven vanzelf klein, andere zijn eenvoudig te onderhouden door er af en toe met het grasmachine over te gaan.

Groen dak

Planten op het dak van je huis, berging, terrasoverkapping, carport, … zorgen voor een goede waterberging en bieden bovendien een extra isolatie en langere levensduur van de dakbedekking. Ook deze planten hebben voordelen in de biodiversiteit.

Groendaken zijn er in alle vormen en maten. En voor alle soorten platte én hellende daken. Met een dikke of dunne laag substraat. Met vetplanten, grassen of boordevol bloemen. Zelfs met struiken en bomen. Alles hangt af van jouw smaak en van de mogelijkheden van jouw dak.

Stenen houden zoals eerder gezegd de warmte van de zon vast. Vooral in dicht bebouwde delen bieden groendaken een oplossing voor verkoeling.

Wil je nog meer tips?

Neem contact op met het Heempark!

Tips van de Limburgse klimaattuinen