The Big 5 van Genk zijn bekend

Gepubliceerd op maandag 24 september 2018 11.25 u.
Op 23 september maakte stad Genk op het Heemparkfeest 'The Big 5 van Genk' bekend. Met meer dan 200 stemmen is de ree de overgrote winnaar.

Twee maanden lang kon de Genkenaar stemmen op dé boegbeelden van de fauna en flora in hun stad. Uit alle deelnemers van de wedstrijd werd een gelukkige geloot die op ‘safari’ mag met een Ranger van het Nationaal Park Hoge Kempen.

In juni bracht stad Genk een extra editie uit van het stadsmagazine 3600. In '3600 Natuurlijk' kon je ontdekken welke troeven wij als groenste centrumstad van Vlaanderen hebben. En niet in het minst zijn dat onze planten en dieren. Uit 20 dier- en plantensoorten hebben meer dan 400 lezers van het stadsmagazine 3600 deze 5 favorieten aangeduid:

 

1 - Ree

met meer dan 200 stemmen is de ree publiekslieveling nummer 1. Schuw als hij is, zie je hem wel eens heel vroeg in de ochtend of bij valavond in bossen of weiden.

 

2 - Slechtvalk

Op 2 staat een echte snelheidsduivel met 186 stemmen. De slechtvalk duikt tegen meer dan 100 km/u neer op zijn prooi. Je treft hun nesten aan op hoge gebouwen, ook in Genk.

3 - Blauwborst

De blauwborst is het neefje van de roodborst en werd met 151 stemmen gekozen. Je ziet hem niet in tuinen, maar eerder aan vijvers en in het riet.

4 - Zwarte specht

Deze harde werker herken je aan het rode hoedje en zie je vaak in onze oudste bossen. Met 138 stemmen eindigt hij op plaats 4.

5 - Wilde bij

We hebben maar liefst 200 soorten wilde bijen in Genk. Ze leven niet in kasten maar wel in heidegebied en zandduinen. De wilde bij sluit het rijtje af met 129 stemmen.

Uiteraard zat er ook heel wat bijzondere flora tussen de kandidaten. De struikheide die zo typisch is voor Genk belandde nipt buiten de grote 5. Daarom krijgt deze bijzonder plant die honderd jaar geleden zoveel kunstschilders naar Genk lokte een eervolle vermelding.