Week van de bij

29 mei tot 5 juni - Heempark

Bijen zijn onmisbaar bij het bestuiven van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten. Maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Zo leeft 80 procent van de bijen onder de grond. Maar hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen.
Na enkele droge zomers stijgt de vraag naar verharding en kunstgras. Hagen worden vervangen door steenkorven en opritten geplaveid met stenen voor meerdere wagens. Daardoor kan het water moeilijker in de bodem sijpelen en warmt de directe omgeving bij hitte nog meer op. Ook voor bijen wordt zo het menu van hun restaurant beperkter. Voor zandbijen is er minder plaats vrij voor hun verblijfplaats in de bodem.

In de “week van de bij” willen we dit onder de aandacht brengen!

Let op! Plaatsen voor deze activiteiten zijn beperkt, schrijf dus tijdig in. Dat kan ten laatste op woensdag voordat de activiteit plaatsvindt.

 

Verwelkom bijen in jouw tuin
Ook jij kan de bijen 🐝 helpen! Ze hebben bloemen nodig voor voedsel = nectar en stuifmeel. Richt je tuin dus in zodat er steeds planten en bomen in bloei staan.
Tuinrangers geven je gratis tips op maat van jouw tuin!
💐 Een kruidentuin, bloemenweide of wilde planten zijn interessant.
☠️ Gebruik geen chemische producten in de tuin en rondom je huis.
🌳 Wilg, linde, tamme kastanje, esdoorn, acacia en alle fruitbomen zijn goed voor bijen.
🌿 Bij struiken zijn aalbes, kruisbes, framboos, sleedoorn, meidoorn, sneeuwbes, liguster, sporkehout, hulst en klimop goede bijenplanten.
🌞 Ook in je gazon vinden bijen bloemen: klaver, paardenbloem, madeliefjes, … je gazon (of stukken ervan) minder vaak, niet of niet te kort maaien is dus ook al een hele hulp.
Nodig een Tuinranger uit om advies te geven op maat van jouw tuin!
 

29/5/22

14u 

Honingkoekjes uit de houtoven

Bak lekkere koekjes, met honing van de bijen in het Heempark! We bakken deze heerlijke koekjes in de oven die met hout werd gestookt. Tegelijk vertelt onze gids je over de bijen. Deze activiteit gaat door in de openluchtklas van het Heempark. Schrijf je in om te kunnen deelnemen.

€2,5 per persoon
  Bezoek de bijenhal

Imker Albert heeft een heel aantal bijenvolken. De noeste arbeid van de Heemparkbijen levert heel lekkere honing op. Laat je door onze imker onderdompelen in de wondere wereld van de bij: hoe zorgt de koningin dat alles goed verloopt in de korf? Hoe maken bijen honing? Hoe overleven ze in de winter? …

Gratis

1/6/22

14u

Kriebelsafari

Er is nauwelijks een plek te vinden waar geen beestjes zijn. Ga op zoek naar een kriebelbeestje en leer de eigenschappen kennen. En welke plekken hebben bijen allemaal nodig om te leven, eten, drinken, eitjes te leggen, te overwinteren, … Schrijf je in om te kunnen deelnemen.

Gratis

5/6/22

14u

 

Honingquiche uit de houtoven

Bak samen met onze gids een smakelijke groentetaart met de zoete toets van honing, gemaakt door de bijen in het Heempark! Tegelijk vertelt onze gids je over de bijen. Deze activiteit gaat door in de openluchtklas van het Heempark. Schrijf je in om te kunnen deelnemen.

€2,50 per persoon

Mail of bel 08965 46 15 om in te schrijven

Laat ons weten voor hoeveel personen je inschrijft, je telefoonnummer en voor welke activiteit je wil inschrijven.