Werken aan de vijvers van het Heempark

Gepubliceerd op dinsdag 7 augustus 2018 13.22 u.

In het Heempark starten onderhoudswerken aan de vijvers.

Op het eerste zicht zien deze werken er erg ingrijpend uit maar deze zijn wel erg noodzakelijk om de vijvers in goede staat te houden.

Vijvers?

Velen weten zelfs niet dat er in het Heempark vijvers liggen. Als je in het bosje wandelt of over het plankenpad gaat, kom je een eerste vijver tegen en om de hoek liggen 2 kleinere vijvers.

Wist je trouwens dat we al enkele jaren een schildpad hebben die zijn thuis heeft in de grote vijver?

Werken gaan van start

Midden augustus starten de werken. Met grote kranen worden de vijvers geschoond. Dit betekent dat alle slib en blaadjes, takken... en alle riet verwijderd wordt. Men zal dan ook het profiel van de boden herstellen en een nieuwe sluis installeren. Zo kunnen we nadien de vijver zelf leeg laten om maaiwerken of ander onderhoud uit te voeren.

De twee andere vijvers worden op een gelijkaardige manier aangepakt.

De paadjes in deze omgeving worden ook opnieuw aangelegd waardoor ze nadien goed te bewandelen zijn. Nu zijn er op verschillende plaatsen heel natte plekken waardoor deze paadjes moeilijker te bewandelen zijn.

Waarom?

Na deze werken zijn we zelf in staat om de vijver leeg te laten en onderhoud zoals maaien uit te voeren. We kunnen dan ook zelf het waterpeil regelen. Dat gaat nu niet.

Wanneer het riet uit de vijver gehaald is, zal er meer open water zijn. Dit kan dan sneller opwarmen en is interessant voor tal van planten en dieren zoals amfibieën, libellen en vogeltjes. Nu loop je immers op een dijk maar heb je nauwelijks zicht op water en is er niet veel leven.

Vragen?

Heb je vragen? Geen probleem, neem dan even contact met het Heempark!

Opgelet, tijdelijke hinder

Tijdens de werken zullen een aantal paden niet toegankelijk zijn. We verontschuldigen ons voor de hinder. Een omleiding is helaas niet mogelijk.