Ontharden en vergroenen

Meer groen, minder grijs

Een oprit voor één of meer wagens, een terras in tegels of hout, een pad rond de woning. Als je je woning en tuin van bovenaf bekijkt, sta je er wellicht van versteld hoeveel oppervlakte er verhard is. En dat is eigenlijk niet overal nodig. Ook plekken waar je misschien niet aan dacht, zoals je gevel of dak kunnen groener!

Op deze pagina geven we een paar tips, maar bekijk ook zeker de tips op deze website! 

Waarom ontharden & vergroenen?

  • Als je de verharding beperkt, wordt je omgeving mooier en aantrekkelijker.
  • Je houdt ook kostbaar water bij, dat anders zomaar wegloopt of misschien zelfs ergens wateroverlast veroorzaakt.
  • Stenen houden warmte vast, terwijl planten in de zomer net de temperatuur verlagen door verdamping.
  • Groen op je dak of gevel houdt je woning in de zomer koeler, waardoor je minder energie verbruikt.
  • Nestkastjes trekken vogels aan, die op hun beurt als natuurlijke plaagbestrijders vervelende insecten zoals muggen opeten. 
  • Meer groen rond je huis zorgt voor minder stress.
  • Groen in je omgeving zet aan om meer te bewegen én verbetert de luchtkwaliteit. 

Ook door onze tuinen en daken klimaatbestendig en dus groener te maken, zorgen we ervoor dat Genk ook in de toekomst gezond en leefbaar blijft.

Ontharden

Ontharden is het wegnemen van verharde ruimte, zoals wegen, parkings, gebouwen, terrassen en opritten. 26,5% van het Genkse grondgebied is verhard. Dat is veel. We maken er samen werk van.

In de toekomst zal het aantal intense neerslagdagen én droogtedagen alleen maar toenemen. Dat betekent dat we het regenwater zo veel mogelijk moeten laten insijpelen om de langere droogteperiodes te overbruggen. Op de momenten dat er dan wel veel neerslag valt, is het belangrijk het afvoersysteem niet te overbelasten. 

Daarom is ontharden de boodschap!

Waar verharding wenselijk is, bijvoorbeeld voor het terras, de tuinpaden, de oprit en de parkeerplaats, kan je kiezen voor waterdoorlatende verharding. Het regenwater kan dan in de bodem sijpelen en het grondwater aanvullen. Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit.

Lees hier meer over ontharden in Genken ontdek bijvoorbeeld de subsidie voor de ontharding van jouw voortuin!

Nóg meer groen?

Je kan de hoeveelheid groen in jouw tuin niet alleen verhogen door te ontharden, maar ook door andere oppervlakten te benutten. Denk aan een groendak of geveltuin!

Stenen houden de warmte van de zon vast waardoor het in de zomer erg warm kan zijn. Planten op het dak van je huis, berging, terrasoverkapping, carport, … zorgen voor een goede waterberging en bieden bovendien een extra isolatie en langere levensduur van de dakbedekking. Ook deze planten hebben voordelen in de biodiversiteit.

Wil je nog meer tips?