Ontharden en vergroenen

Meer groen, minder grijs

Een oprit voor één of meer wagens, een terras in tegels of hout, een pad rond de woning. Als je je woning en tuin van bovenaf bekijkt, sta je er wellicht van versteld hoeveel oppervlakte er verhard is. En dat is niet overal nodig. Als je de verharding beperkt, wordt je omgeving mooier en aantrekkelijker. Je houdt ook kostbaar water bij, dat anders zomaar wegloopt of misschien zelfs ergens wateroverlast veroorzaakt. Stenen houden warmte vast, terwijl planten in de zomer net de temperatuur verlagen door verdamping.

Ook door onze tuinen en daken klimaatbestendig en dus groener te maken, zorgen we ervoor dat Genk ook in de toekomst gezond en leefbaar blijft.

Op deze pagina geven we een paar tips, maar bekijk ook zeker de tips op deze website! 

Ontharden

Minder tegels in je tuin geeft regenwater de kans om rechtstreeks in de grond te sijpelen. Hierdoor moet het niet via het riool worden afgevoerd. Dit helpt wateroverlast (elders) te beperken bij extreme regenbuien en vult de grondwatertafel lokaal aan.

Waar verharding wenselijk is, bijvoorbeeld voor het terras, de tuinpaden, de oprit en de parkeerplaats, kan je kiezen voor waterdoorlatende verharding. Het regenwater kan dan in de bodem sijpelen en het grondwater aanvullen. Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit.

Lees hier meer over ontharden in Genken ontdek bijvoorbeeld de subsidie voor de ontharding van jouw voortuin!

Vergroenen

Je kan de hoeveelheid groen in jouw tuin niet alleen verhogen door te ontharden, maar ook door andere oppervlakten te benutten. Denk aan een groendak of geveltuin!

Stenen houden de warmte van de zon vast waardoor het in de zomer erg warm kan zijn. Planten op het dak van je huis, berging, terrasoverkapping, carport, … zorgen voor een goede waterberging en bieden bovendien een extra isolatie en langere levensduur van de dakbedekking. Ook deze planten hebben voordelen in de biodiversiteit.

Wil je nog meer tips?