Aziatische hoornaar

Opgelet: Doe steeds een beroep op brandweer of professionele bestrijders om nesten van Aziatische hoornaar te bestrijden, doe dit nooit zelf!

De Aziatische hoornaar is een wespensoort uit zuidoost China. Sinds 2011 is de soort ook aanwezig in België en wordt ze intussen als gevestigd beschouwd binnen Europa en Vlaanderen. 

Ze valt vooral honingbijen, maar ook andere insecten aan. Ook al is de Aziatische hoornaar groter dan een wesp, is hij niet gevaarlijker. Ze zijn enkel agressief als je in nabijheid komt van hun nest. Een steek van de Aziatische hoornaar zal wel meer pijn/ongemak geven.

TIP: check onder afdaken, in tuinhuisjes in in je haag of er geen nest hangt zodat je het niet per ongeluk verstoort.

Lees meer op de website van ANB

Wat moet ik doen als ik een (nest van) Aziatische hoornaars vind?

  • Heb je enkel de Aziatische hoornaar gezien? Meld dit dan (met een foto) via www.waarnemingen.be of via de app Obsidentify/iObs.
  • Heb je een nest gevonden, probeer een foto te maken van het nest en liefst ook van het insect en meld dit bij www.vespawatch.be/report-nest 

De meldingen van nesten worden gecontroleerd door Vespawatch en eventueel aangemeld voor verdelging. Als je zeker wil zijn van verdelging of er is acuut gevaar (bijvoorbeeld wanneer het nest zich nabij een woning of andere risicovolle plaats bevindt), kan je contact opnemen met een privaat bestrijder of, indien het nest goed bereikbaar is, bij de brandweer.

Je bent niet verplicht om een nest te laten verdelgen, maar het melden is wel sterk aan te raden!

Hoe kan ik helpen?