Bescherm je tuin tegen droogte

In je tuin gebruik je sowieso regenwater. Giet zo weinig mogelijk kostbaar grond- of kraantjeswater op je planten.

10 tips om je tuin te beschermen tegen droogte
  1. Vang zoveel mogelijk regenwater op (regenwaterput of -tonnen) en gebruik dat in je tuin. Je kan regenwater ook perfect in huis gebruiken, om je toilet door te spoelen of voor je wasmachine.
  2. Gebruik voor je tuinpad en oprit waterdoorlatende materialen en laat regenwater van je terras afwateren in je tuin.
  3. Plant zoveel mogelijk vaste planten, struiken en bomen. Planten die in volle grond groeien, investeren veel in de aanmaak van wortels en gaan zelf op zoek naar water. Planten in potten, éénjarigen en perkplantjes uit tuincentra hebben veel meer water nodig.
  4. Bedek je grond met bodembedekkende planten of mulchmateriaal. Dit voorkomt dat de bodem uitdroogt. Kies voor bodembedekkers zoals bosaardbei of mulch je grond met grasmaaisel, houtsnippers of ander natuurlijk materiaal.
  5. Toch water geven? Kies het juiste moment. Dat is ‘s avonds, als het is afgekoeld of ’s ochtends. Maar overdag als het heel warm is, verdampt het water meteen.
  6. Zorg voor schaduw in de tuin en op je huis door bomen en/of struiken.
  7. Rijd je gazon niet af in een droge en warme periode. Langer gras beschermt de bodem tegen uitdrogen. Nog beter: laat de bloemen in je gezon als voedsel voor bijen en vlinders!
  8. Een kruidenrijk gazon met klavers blijft vaak langer groen bij droogte dan een gazon met alleen maar gras.
  9. Sproei je gazon nooit. Wordt het gras bruin bij een lange droogteperiode? Geen paniek! Eén flinke regenbui en er verschijnen alweer groene sprieten.
  10. Gebruik compost. Dat zorgt ervoor dat je bodem meer water kan vasthouden.

Wil je nog meer tips? Nodig een Tuinranger uit, deze Genkenaar geeft gratis advies op maat van jouw tuin.

Tuinranger