Een boom: Hoe begin ik eraan?

Een boom planten, da's kinderspel! 

Heb jij al een haag of een boom in je tuin? Nog niet? Eigenlijk zijn er weinig redenen waarom je géén boom in je tuin zou planten. Er is namelijk echt een boom voor ieders smaak. Groot of klein, met een sierlijk blad, lekkere vruchten, een bijzondere schors of een schitterende herfstverkleuring... 

Van idee tot boom

 1. Kies de juiste plek in je tuin.
  Hou rekening met reglementeringen en de situatie in jouw tuin. Denk aan de grootte van je tuin en de afstand tot gebouwen. Als de boom zijn volwassen leeftijd bereikt, moet de kroon voldoende ruimte hebben. Is dit niet het geval, dan moet je de boom later onnodig snoeien om hem binnen de perken te houden. 
 2. Kies de juiste boom.
  Deze handige tool helpt je een slimme keuze te maken. Hou bijvoorbeeld ook rekening met de bodem en standplaats: Bestaat de bodem uit zand, leem of klei? Is het er nat, vochtig of droog? Staat de boom in de schaduw of in de volle zon? Elke boomsoort heeft zijn eigen voorkeuren. Een ijsbeer overleeft niet in de woestijn, met bomen is dat niet anders!
 3. Kies het juiste moment.
  Het plantseizoen voor bomen loopt ruwweg van oktober tot maart. In die periode heeft de boom voldoende tijd en water om te wortelen op zijn plekje. Ook voor struiken en hagen is de winter de ideale tijd om ze te planten. Zolang het maar niet vriest en er geen blaadjes op het plantgoed staan.
 4. Graaf een gat.
  Maak de plantput zo groot dat de langste wortels er gemakkelijk in passen. Kocht je een boom met een kluit? Maak de plantput tweemaal zo groot als de kluit.

  Plant de boom zo dat de wortelhals (de overgang tussen stam en wortels) net zichtbaar is boven de grond. Vul de plantput aan met de losse grond, eventueel met wat goede compost erdoor gemengd.

 5. Geef je boom steun.
  Om ervoor te zorgen dat de boom stevig kan wortelen, maak je hem vast aan één of meerdere korte paaltjes. Controleer jaarlijks of de aanbindbanden strak genoeg, maar niet te strak zitten. Na 2 tot 3 jaar mogen de paaltjes worden weggehaald.
 6. Water geven.
  Net na de aanplant geef je goed water. Binnen het plantseizoen zou je daarna geen water meer hoeven geven. In droge periodes moet je de boom de eerste 2 jaar wel voldoende water geven. Start daar tijdig mee, wacht niet tot je verdrogingsverschijnselen begint te zien. Het is beter om ineens enkele tientallen liters water te geven dan iedere dag een beetje.
 7. Geniet ervan!
  En vraag je subsidie aan!

Tuinrangers to the rescue!

Weet je niet goed welke boom je zou kiezen? Laat je dan gratis adviseren door een Tuinranger! Tuinrangers zijn vrijwilligers met een passie voor de tuin en een hart voor de natuur. Inverde, het opleidingscentrum van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, heeft hen opgeleid tot ware deskundigen.

Samen met jou en de stadsmedewerkers willen ze onze gemeente biodiverser en klimaatrobuuster maken via jouw tuin. Helemaal gratis, op een laagdrempelige manier, maar met een hoge impact. De Tuinranger kan je helpen om een boom te kiezen op maat van jouw tuin, zo vermijd je meteen dat je moet snoeien.

Boek hier een Tuinranger