Welke soorten komen in aanmerking?

Streekeigen en inheemse planten zijn planten die van nature in een gebied voorkomen of vanuit cultuurhistorisch perspectief belangrijk zijn in een streek. Ze zijn aangepast aan ons klimaat en doordat ze hier al langere tijd voorkomen, zijn veel vogels en insecten hiervan afhankelijk. Inheemse bomen dragen dus meer bij aan de (lokale) biodiversiteit dan bomen uit andere werelddelen.

In de laatste kolom wordt bovendien ook aangegeven of een boom ook een klimaatboom is. Klimaatbomen zijn bestand tegen de verwachte wijzigingen in het klimaat, en zijn dus toleranter voor droogte en hogere temperaturen. Een extra pluspunt dus!


Download hier de goedgekeurde plantenlijsten.

Hoe lees ik de lijst en kies ik een boom?

Deze lijst bevat enkel inheemse en streekeigen bomen en planten. In de laatste kolom wordt aangegeven of een boom ook een klimaatboom is. Naast de wetenschappelijke (Latijnse) en Nederlandse naam wordt er in deze lijst ook aangegeven hoe hoog en breed ze kunnen worden, en op welke grond ze het beste staan. 

  • Houdt rekening met de grootte van je boom, want een boom die groter wordt dan in jouw tuin past, zal je steeds moeten snoeien om ze kunstmatig klein te houden.
  • Ook de kroonbreedte is belangrijk. Wist je dat een boom eerder breed dan diep zal wortelen? De wortels hebben minstens evenveel ruimte nodig als de kroon. Een boom die onvoldoende wortelruimte heeft, zal kwijnen of voor overlast zorgen.
  • Een ijsbeer overleeft niet in de woestijn, met bomen is dat niet anders! Bestaat jouw grond uit zand, leem of klei? Is het er nat, vochtig of droog? Staat de boom in de schaduw of in de volle zon? Elke boomsoort heeft zijn eigen voorkeuren. 

TIP: Gebruik de Bomenwijzer als handig hulpmiddel om de juiste boom voor jouw tuin te kiezen! Je kan in deze bomenwijzer aanvinken waaraan de boom moet voldoen voor jouw tuin én dat je op zoek bent naar inheemse bomen. Zo zit je altijd goed voor je subsidie.