Plant een boom in je tuin

Zelf een boom planten – een fluitje van een cent!

Heb jij al een boom in je tuin? Nog niet? Dan is het najaar of vroege voorjaar het beste moment (oktober - maart). In die periode heeft de boom voldoende tijd en water om te wortelen op zijn plekje.

Voordelen voor ons, mensen:

  • bomen zorgen voor structuur in je tuin
  • ze halen koolstofdioxide (CO2) uit de lucht
  • geven verkoeling tijdens warme zomerdagen
  • ze zijn ook nog eens mooi

Tot zover de voordelen voor ons, mensen...

Voor de natuur zijn bomen echt van levensbelang

  • Van de vogels die in de kroon wonen tot de insecten die aan de bladeren knabbelen (en die op hun beurt voedsel zijn voor de vogels) en de eekhoorns of vleermuizen die de holtes opzoeken.
  • Sommige dieren of zwammen zijn exclusief aan bomen gebonden. Denk bijvoorbeeld aan de vliegenzwam (de rode kabouterpaddenstoel met de witte stippen), die groeit steevast in de buurt van berk, tamme kastanje, eik en beuk.
  • Zet je ’s winters een voederplank in je tuin voor de vogels? Weet dat je veel meer bezoekers zal krijgen als er ook een boom (of een struik) in je tuin staat. Vogels hebben namelijk niet alleen voedsel nodig, maar ook beschutting. Een plek waar ze kunnen schuilen voor slecht weer, slapen… Dat doen ze liefst hoog in een boom, of in dichte vegetatie zoals struikgewas of een haag.

Je ziet het, als je de natuur een handje wil helpen, zijn er eigenlijk weinig redenen waarom je géén boom in je tuin zou planten. Er is namelijk echt een boom voor ieders smaak. Groot of klein, met een sierlijk blad, lekkere vruchten, een bijzondere schors of een schitterende herfstverkleuring.

Tuinrangers adviseren je

Weet je niet goed welke boom je zou kiezen? Laat je adviseren door een Tuinranger! Tuinrangers zijn vrijwilligers met een passie voor de tuin en een hart voor de natuur. Inverde, het opleidingscentrum van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, heeft hen opgeleid tot ware deskundigen. Samen met jou en de stadsmedewerkers willen ze onze gemeente biodiverser en klimaatrobuuster maken via jouw tuin. Helemaal gratis, op een laagdrempelige manier, maar met een hoge impact. De Tuinranger kan je helpen om een boom te kiezen op maat van jouw tuin, zo vermijd je meteen dat je moet snoeien.

Boek hier een Tuinranger

Kan je niet wachten tot je een Tuinranger over je tuinvloer krijgt? Heb je al een boompje gekocht en sta je te popelen om het op de juiste manier te planten? Op ecopedia vind je daar een supertof filmpje over.

Trouwens, ook voor struiken en hagen is de winter de ideale tijd om ze te planten. Zolang het maar niet vriest en (ook hier) zolang er geen blaadjes op het plantgoed staan.

Online vind je ook hulp om een goede boomsoortkeuze te maken voor elke specifieke situatie:

Bomenwijzer