Water in Genk

Weet jij al wat ze aan het uitspoken zijn in “Waterrijk Waterschei”? En ken je het Heempark al? Al ooit eens een bever en zijn dammen gespot? Of nog altijd niet ontdekt hoe het nieuwe stadsbos eruit zal zien? Misschien had je al langer het idee om eens iets te gaan drinken aan de Slagmolen en de fantastische vijvers van de Maten te bewonderen? Met de fietsroute “Water in Genk” kan je al die dingen in 1 dag afvinken van je bucketlist!

Praktische info fietsroute "Water in Genk" 

De route is een lus van 19km die volledig bewegwijzerd is en passeert onder andere in het Heempark, Waterschei, langs de Stiemervallei, de Maten en het stadscentrum. Er zijn 9 stopplekken voorzien. Je kan eender waar in de lus instappen en neem de kinderen gerust mee. Volg wel de aangegeven richting. Je ontdekt mooie plekjes in Genk, wordt er slimmer en fitter van en bovendien kan je af en toe eens lachen met de audiofragmenten die je kan beluisteren op de verschillende stopplekken. Op het einde van de route heb je niet alleen een fijne dag buiten gehad, maar heb je ook een beter beeld van de waterproblematiek en kan je met kleine en grotere ideeën zelf thuis aan de slag om een verschil te maken!

Je kan de route raadplegen op Komoot en daar de instructies printen: 

Naar Komoot

Je kan ook het gpx bestand downloaden

Of volg de route door de pijlen (zie foto's) onderweg te volgen.

Opgelet! Er zijn een paar punten op de route die extra aandacht vereisen.

 • Je steekt de Evence Coppéelaan over. Hier komen opnieuw auto's dus wees voorzichtig! Volg het fietspad langs de Stiemer, schuin links rechtdoor. 
 • Als je aan de Slagmolen (de Maten) geweest bent, moet je onder de spoorbrug door richting het centrum. Daar zijn momenteel werken bezig. Stap af en wandel dit stukje, dan mag je er gerust langs. 
  • Update: vanaf 24/6 t.e.m. 8/7 kan je hier niet door.
   Je kan i.p.v. links afslaan om onder de brug door te fietsen, rechtdoor blijven gaan (IJzersteenweg volgen).
   Je komt uit aan de Meeënweg waar je links afslaat richting het centrum. Volg de Rozenkranslaan tot aan de Hooiplaats (het skatepark).
   Vanaf daar kan je terug de pijlen volgen en vervolg je de route via de Dieplaan richting het stadhuis waar je volgende stop de vergroening aan het stadhuis is. 

 • In het centrum zijn fietsers op wandeltempo toegelaten, hou rekening met de voetgangers, zeker op drukke momenten. Wees voorzichtig.
 • In de Herenstraat rijdt je via de brug over de autostrade. Net na de brug moet je links afslaan, matig dus je snelheid zodat je de pijl niet mist.
 • Op drie plekken kruist de route: Aan het SportinGenk park, aan de Stiemer ter hoogte van de Heppenzeelstraat en in het Heempark. Bekijk de afbeeldingen op deze pagina om je niet te vergissen.

Merk je onderweg dat er iets niet duidelijk is, zijn er pijlen verdwenen enz... Laat het ons dan weten en mail naar heempark@genk.be Wij danken u!